Svijet Makrobiotike

Slanutak!

Slanutak je meni najdraža mahunarka. Odličan je kao prilog, u juhama, salatama, namazima... Potrebno ga je namočiti preko noći i tek tada kuhati. Kuha se oko 1,5h.

Namaz od slanutka (humus)

Sastojci: 1 šalica kuhanog slanutka
sol po želji
limunov sok (cca 1 jušna žlica)
2 režnja češnjaka
2 čajne žlice tahinija (maslaca od sezama)

Priprema: Samo izmiksajte! :-)


Mediteranska salata od slanutka

Sastojci: 1 šalica kuhanog slanutka
2 šalice rikule ili matovilca
2 režnja češnjaka
sol po želji
maslinovo ulje
rižin ocat
bosiljak i origano

Priprema: usitnite češnnjak i pomiješajte ga sa maslinovim uljem i rižinim octom. Dodajte slanutak, sol, bosiljak i origano (oko pola žličice) i izmiješajte. Na kraju dodajte rikolu i još jednom izmiješajte!

05.12.2007. u 21:23 | 24 Komentara | Print | # | ^

Makrobiotika za početnike Vol3

Zaboravljene žitarice- Zob, raž i heljda

Heljda- predivna zimska žitarica, grije organizan, osebujnog je okusa. Kuha se pola sata i odlična je u juhama i u kombinacijama s povrćem.

Zob- jača želudac i smanjuje stres. Zob je bogata vitaminima, odlično se kombinira s rižom. Kuha se 45-50 minuta u ekspres loncu ili 1 h u običnom.

Raž- kuha se kao zob i odlično se nadopunjuje s rižom. Da biste zob i raž učinili probavljivijima, namočite ih preko noći prije kuhanja.

25.11.2007. u 18:19 | 13 Komentara | Print | # | ^

Makrobiotika za početnike-vol 2

Žitarice- zašto su tako važne?

Cjelovite i organski uzgojene žitarice sadrže bjelančevine, složene ugljikohidrate, vitamine B skupine, vlakna i balastne tvari. Složeni ugljikohidrati se postupno probavljaju, daju nam stabilnu, dugotrajnu energiju i, za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, stabiliziraju razinu šećera u krvi.
Nažalost, u suvremenoj prehrani im nije dodijeljena važnost koju zaslužuju pa se često konzumira bijela, industrijski prerađena riža, a proizvodi od pšenice su često industrijski , od bijelog brašna. Moramo biti svjesni da je to zapravo 'mrtva' hrana koja nam čini više štete nego koristi...
Nema razloga da ne upotpunite svoju kolekciju organskih cjelovitih žitarica slijedećim članovima šarolike obitelji: smeđa riža, proso, amaranth, zob, raž, pšenica, heljda, ječam, pir, kvinoja, kukuruz, kamut, slatka riže, basmati riža, jasmin riža, divlja riža... Dat će vam energiju, upotpuniti okus jela, zasititi vas i iznenaditi svojom pristupačnosti, jednostavnom pripremom i povoljnom cijenom.
Kuhana žitarica može stajati u frižideru i do 4 dana, što vam olakšava pripremu jela.

Evo nešto o prosu:
Proso je prava jesenja žitarica, bogat je kalcijem i željezom i odlično se kombinira sa povrćem. Može se lagano prepržiti na tavi dok ne zamiriši, ali i ne mora. Kuha se 20 minuta u omjeru 2,5:1, tj. na šalicu prosa ide 2,5 šalica vode. Ove jeseni ga kombinirajte sa bundevom, neće vam biti žao!

19.11.2007. u 11:16 | 23 Komentara | Print | # | ^

Aromakozmetika ili znate li što stavljate na kožu?

Čitate li deklaracije na proizvodima za njegu? Diethylhexyl Carbonate, Polyglyceryl-3 Disterate, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Petrolatum... Govori li vam ovo išta? E, pa to je ono što nanosimo na kožu svaki dan. Nažalost, većina su naftni derivati, jeftini nusproizvodi koji se negdje trebaju iskoristiti... I tako završe u našoj kozmetici, guše nam kožu koja se pomalo uljenjuje i prestaje vršiti svoju funkciju, a mi i dalje nanosimo nove slojeve, svaki dan...
Nažalost, većina proizvođača kozmetike više ulaže u reklame i ambalažu nego u proizvode koje nudi. Zar stvarno vjerujete da Linda Evangelista sama farba kosu kod kuće? Ili da Andie M. koristi kremicu koja košta 50 kn?
Jeste li čuli za prirodnu kozmetiku ili aromakozmetiku? To je relativno nov pojam, a predstavlja korištenje eteričnih i baznih ulja za njegu lica i tijela. Najčešće se radi o jednostavnim pripravcima za koje ćemo naći sastojke u kuhinji. Posebnost i ljepota aromakozmetike leži u tome što je ekološki prihvatljiva i podržava ljepotu i zdravlje našeg lica i tijela. Sve to, i još više vam može pokazati Anamarija na jednoj od svojih radionica prirodne kozmetike, a ako vam se ne da raditi kozmetiku, ona će je napraviti za vas! Evo kako možete do Anamarije: www.laurus-studio.com
Već gotovu, ali i osjetno skuplju prirodnu kozmetiku možete naći i u trgovinama zdravom hranom kao što je bio&bio.
Evo dva jednostavna recepta:

Mlijeko za čišćenje lica: 10 ml vrhnja za kuhanje + 1 kap eteričnog ulja lavande.

Maska od jogurta: 1 žlica čvrstog jogurta + 1 kap eteričnog ulja geranija. Nanesite na čisto lice i nakon 20 minuta isperite.

Uživajte i ne zaboravite: priroda zna najbolje!

13.11.2007. u 12:35 | 16 Komentara | Print | # | ^

Dobri stari namaz od tofua

Sendviči su bili i ostali kraljevi brzog obroka/međuobroka. Umjesto sira i salame odaberite zdraviju varijantu! Okusa neće nedostajati...

Sastojci za namaz:
-200 g tofua
-1 žličica tahinija (maslaca od sezama)
-1 jušna žlica tamarija
-pržene sjeckane sjemenke suncokreta ili buče

Sve satojke smiksajte u namaz. Želite li stvarno gurmanski sendvič, tada uvaljajte komad seitana u brašno i sezamove sjemenke i ispržite ga na sezamovom ulju. Na kruh namažite namaz od tofua, stavite prženi seitan i na vrh složite alfa-alfa klice. Tako fino, a tako brzo gotovo...

11.11.2007. u 20:39 | 14 Komentara | Print | # | ^

Koliko ste ekološki svjesni?

Budući da ovo nije samo blog o kuhanju, evo nekoliko misli upućenih zdravlju naše Zemlje, ali i sviju nas!

Znate li kako na jednostavan način možete pokazati ekološku svjesnost? Pri tome ne mislim da uopće ne sjedate u svoj auto i ne odvezete se na posao... Mislim konkretno na razvrstavanje kućnog otpada. Kada slijedeći put iznosite svoju vrećicu smeća i spremate se baciti je u kontejner, razmislite jeste li učinili dovoljno da ona bude što manja. Evo kako!

Vjerujem da već redovito PET ambalažu i limenke (pivopijeeee, pozor :-) ) odvajate i odlazite po povrat. Ako nemate taj običaj i nije vam stalo do par kunica, samo ih odvojite i stavite u posebnu vrećicu koju odložite pored kontejnera. Pokupit će je stričeki smetlari ili netko od vrijednih sakupljača koji će se itekako obradovati nađenom blagu.

Odvajate li papir? Svakako to činite jer ne biste vjerovali, Hrvatska stari papir za reciklažu uvozi! Zašto? Zato što se Hrvatima ne da razdvajati papir za reciklažu. Šteta. Zamislite samo koliko drveća se na taj način spasi.

I za staklo i potrošene baterije su kontejneri na svakom koraku.

Koristite platnene vrećice. Vjerujem da sada već kolutate očima, ali meni na svakom koraku (plac, dućan,...) nude plastične vrećice. Mislim da u tjedan dana poštedim odlagalište otpada za barem 10-ak vrećica. Ako ne volite platnene vrećice, barem višekratno koristite plastične, a ako su vam takve vrećice baš super, pogedajte ovdje: www.buba-mara.net Osim što su preslatke, ako dodate koju kap eteričnog ulja fino mirišuuuuu...

Mame, pozor! Znate li da se jedna jedina jednokratna pelena razlaže 500 godina? A znate li da vaše dijete potroši oko 5000 jednokratnih pelena u svom pelenaškom stažu? Koja je alternativa? Pogledajte ovdje: http://www.roda.hr/_upload/dokumenti/platnene_pelene.pdf i ovdje: http://www.roda.hr/forum/viewforum.php?f=76

Zeleni pozdrav vam šaljem!!!

08.11.2007. u 14:01 | 18 Komentara | Print | # | ^

Fenomenalna torta od palačinki

Evo nešto friško, ravno sa škole kuhinje čiji sam bila polaznik. Mmmmmmmm

Torta od palačinki

Sastojci:
-14 palačinki (recept se nalazi niže) ili manje ako ispadnu deblje
-1/2 kg lagano izmiksanih jagoda ili marmelada od jagoda
-malo mirina
-1 šalica amasake ili 1 šalica kuhane smeđe riže zaslađene sladom
-250g tofua
-1 jušna žlica aru praha
-vanilija u prahu

Lagano izmiksane jagode pomiješati sa malo mirina. Slagati jedan red palačinke, pa namaz od jagoda. Završiti palačinkom. Amasake, tofu, aru prah i vaniliju izmiksati i premazati preko torte. Zapeći 1/2 h u pećnici na 200 stupnjeva.

06.11.2007. u 17:38 | 18 Komentara | Print | # | ^

Namaz za palačinke od lješnjaka

Za Martinu i trio fantastikus :-)

Sastojci: 2 šalice tofua
1 šalica mljevenih lješnjaka
2 žlice soka od naranče
2 žlice slada ili meda

Priprema: Sve sastojke izmiksajte u namaz. Namažite palačinke i uživajte. Finoooo...

20.10.2007. u 18:31 | 16 Komentara | Print | # | ^

After-Eight-Muffini

Volite li After Eight mints? Ako da, svidjet će vam se i ovi muffini na tu temu... Ako pak ne volite mentu, umjesto nje stavite malo cimeta i ruma... Neće vam biti žao.

Sastojci:
2 šalice brašna tip 850
2 šalice integralnog brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2 žlice meda ili slada
4 jušne žlice kakaa
2 čajne žličice sušene mente
1/3 šalice ulja
mlijeko od žitarica

Priprema: Mentu usitnite u mikseru i prosijte kroz cjedilo. Nauljite kalupe. Sve sastojke osim mlijeka dodajte u posudu. Polako dodajte mlijeko dok ne dobijete gustoću tijesta takvu da možete lijevati u kalupe za muffine (gušće od tijesta za palačinke). Pecite na 180 stupnjeva, 45-55 min.

17.10.2007. u 22:13 | 8 Komentara | Print | # | ^

Carobella

Volite li carobellu? To je namaz od rogača koji se može kupiti u trgovinama zdrave hrane i dosta je skup. Evo kako ga vrlo jednostavno možete napraviti kod kuće. Ovaj recept mi je otkrila prijateljica Martina.

Domaća Carobella

Sastojci: 1 šalica zobenog ili sojinog vrhnja
2 žlice meda ili slada
3 žlice rogačevog brašna

Priprema: Zagrijte vrhnje i umiješajte brašno. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite sa strane da se malo ohladi pa umiješajte med. Slijedeći korak je mazanje na palačinke, kruh...
Ako pri ruci nemate vrhnje, carobellu možete napraviti sa mlijekom, ali onda dodajte kuzu!

16.10.2007. u 18:19 | 6 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2007  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (6)
Listopad 2007 (12)
Rujan 2007 (11)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Razmjena iskustava u pripremi hrane i načinu života po principima makrobiotike

Linkovi

Evo blogića koje rado čitam:

Hagakure.blog.hr

ljubav...ah ljubav

Tečajevi izrade seitana i tofua

Ako želite naučiti kako izraditi tofu i seitan...
Kontakt: 091 76 88 694